Començar a esquiar: guia indispensable

Tot el que has de saber per començar a esquiar ho trobaràs aquí. Resol tots els dubtes i aprofita la temporada de neu!

Quant val esquiar?

A diferència del que molta gent es pensa, esquiar no és tan car. Es tracta de saber prioritzar en què ens gastem els diners. Les principals variables són:

  • Estació d’esquí escollida (combustible i peatges per arribar-hi, preu del forfet, preu dels bars i restaurants).
  • Menjar (si ens portem el menjar o si mengem de restaurant).
  • Opcions que triem per aprendre (classes particulars, classes col·lectives, cursets).
  • Lloguer de material o material propi.
  • Triar el forfet corresponent a l’edat i nivell.A quina edat es recomana començar?

Dit tot això, un dia d’esquí, amb bona elecció dels factors que hem anomenat anteriorment, per una família tipus de 4 persones (dos adults i dos nens), amb classes, desplaçament, forfets i demès, ens pot sortir per uns 220-300 € en total. Que no son pocs diners, però que per ser una activitat per a tota la família i de tot el dia, és un preu molt raonable.

Cada nen és un món, però l’edat més adient per a començar, és a partir dels 4 anys. Això no vol dir que un nen de 3 anys amb bona predisposició no pugui iniciar-se a l’esquí. Moltes vegades compta més la actitud i predisposició dels pares que no les capacitats del propi nen. La majoria dels nens no actuen igual quan hi ha els seus pares davant que quan estan sols amb un professor d’esquí.

Com és normal, al principi als nens petits els hi costa començar. Hem de pensar que només l’equipament que els posem (més roba del normal, ulleres, guants, botes que són dures…) ja els fa sentir estranys. A més, els posem a un medi al que no estan acostumats com és la neu. Si els pares actuen sobreprotegint al fill, el més normal és que el nen “s’amagui” i no faci tant de cas al professor.

És per això que per aprendre a esquiar, especialment en nens petits, el recomanable és que els pares no hi siguin, i si el volen veure ho facin des de la distància.Els professors d’esquí, i el personal dels jardins de neu, tenen experiència en ensenyar a alumnes d’aquestes edats, i faran millor la feina sense els pares.

Com s’ha d’anar equipat i vestit?

La primera vegada que s’esquia no cal haver comprat tota la botiga d’esports. Amb uns pantalons impermeables, o anar canviant-los quan es vagin mullant, una jaqueta, una bufanda o buff, unes ulleres de sol i uns guants ja tenim tot el necessari.

El que si que és important és no oblidar-nos de la crema solar, que ha de tenir una protecció solar elevada. Els raigs ultraviolats es reflecteixen a la neu, i encara que el dia estigui tapat, ens hem de protegir bé. Hi ha algunes estacions que disposen de roba de lloguer per esquiar, però si no hi ha unes condicions extremes, per començar cal poca cosa.

A quina estació es millor començar?

La gran majoria de les estacions estan ben preparades per a rebre esquiadors novells. Ara bé, hi ha estacions que son més adients per iniciar-se.

Nosaltres treballem a l’estació d’esquí de Port del Comte, i és una de les millors per començar. L’estació és la més pròxima a Barcelona, està ben comunicada, no s’han de pagar peatges per arribar-hi i no hi ha cues remarcables a les carreteres que l’envolten!

Port del Comte és una estació familiar sense grans aglomeracions de gent, amb una terrassa des d’on es pot veure tota la zona de debutants, que està molt ben equipada amb 2 cintes transportadores que faciliten molt l’aprenentatge dels primers dies.
També tenim un Jardí de Neu que és ideal per als més petits (acceptem nens de 4 a 9 anys), on es pot començar a aprendre d’una manera més divertida i relaxada.

A més, l’estació de Port del Comte és una de les que té el forfet més econòmic, i el preu dels menjars i beures son menys abusius que a altres estacions. Així doncs, Port del Comte presenta un munt d’avantatges per a aquells que volen començar a esquiar! L’ambient familiar, la seva zona de debutants, la proximitat, el preu i molt més!

Què és el forfet?

El Forfet és l’entrada que cal per a utilitzar totes les instal·lacions d’una estació d’esquí. Bàsicament el necessitarem per pujar per qualsevol remuntador (cinta, telesquí, telecadira). Hi ha diferents tipus de forfet segons l’edat, el nivell i el numero de dies que vulguem esquiar. És important portar-lo penjat visible perquè els treballador de l’estació el puguin veure.

A quina hora s’ha d’arribar?

És molt important arribar amb temps. Recomanem anar amb més d’1 hora de temps abans de l’hora que es té classe o curset, sobretot si es va amb nens. Cal pensar que tothom arriba aproximadament a la mateixa hora, i es fan cues pel lloguer d’esquís, per a comprar el forfet o per aparcar.

L’horari d’obertura dels remuntadors va en funció de l’estació que escollim per esquiar.

Com saber quin nivell tenim?

Hi ha vàries classificacions dels nivells de l’esquí alpí, però la més senzilla és:

  • Debutant – nivell 0: persona no iniciada en l’esquí, o que ha esquiat un dia fa molt de temps.
  • Iniciat – nivell baix i mig: aquí dins hi trobem diferents nivells, des d’una persona que ha esquiat un sol dia fins a esquiadors ocasionals que han esquiat alguns anys.
  • Avançat – nivell alt: són les persones que son capaces de baixar amb control per totes les pistes d’una estació d’esquí.
  • Expert – nivell molt alt: esquiadors que poden baixar amb qualsevol tipus de pendent, velocitat o neu.

Com aprendre a esquiar?

Si el que volem és aprendre a esquiar correctament (evitant lesions, agafar pors o mals vicis) el que necessitem és contractar a professionals per a fer-ho. Els professor o monitors d’esquí son persones que estan formades i titulades per ensenyar correctament la tècnica de l’esquí.

Adults

Si sou adults, la única opció que teniu és la de fer classes particulars. És la opció més cara, però també la que tenim una atenció més personalitzada i amb la que aprendrem més. Tenir un professor per a una (o fins a 4 persones del mateix nivell) és la manera més ràpida i controlada d’aprendre.

Aprendre a esquiar amb amics o coneguts té molts perills i acostuma a ser la causa de mals vicis i pors dels esquiadors. A un amic o parella, al tenir-li més confiança, no li farem el mateix cas que a un professor. A més, per molt que sàpiga esquiar, una persona que no sigui un professional no coneixerà la metodologia correcte, ni sabrà veure les necessitats de l’alumne.

Infants

Si l’alumne és un nen de 4 a 9 anys, té diferents opcions:

Jardí de neu: és un espai delimitat, només per a nens de 4 a 9 anys, on hi ha una cinta per poder pujar còmodament. En el Bateig d’esquí hi ha diversos monitors que ensenyen a diferents nens. Cada 5 nens hi ha un monitor aproximadament. És una manera de començar més lenta, però molt més divertida i controlada pels més petits. S’ha d’entendre que els nens mai han portat unes botes com les que calen per esquiar, estan en un medi que no coneixen i els posem uns esquís que no els deixen caminar normal. Si el que es vol és un primer contacte amb l’esquí per un nen i no es vol córrer, el millor és el Bateig d’esquí del Jardí de Neu. Aprendran jugant!

El Bateig d’esquí té una durada de 2 hores des de l’entrada fins que torna a sortir el nen i durant aquest temps se’ls equipa, es fan exercicis de lliscament, es puja per la cinta, s’ensenya a frenar… En resum, 2 hores per aprendre l’essencial de l’esquí.

També hi ha la opció de fer un bateig + un xiquiport (jocs a la neu o a la sala de jocs), que té una durada de 4 hores i és una molt bona opció si els pares son esquiadors i volen que els nens estiguin jugant bastanta estona mentre ells esquien.

Classe d’esquí particular: és la opció més recomanada per a nens que no siguin molt petits, o que ja saben esquiar una mica o ja han esquiat bastant i volen millorar.
Amb un professor particular (fins un màxim de 4 alumnes del mateix nivell per professor) s’aprèn molt i es té un control molt elevat. Té l’inconvenient que és la opció més cara proporcionalment al temps de la classe.

Cursets col·lectius: és una manera perfecta d’esquiar i aprendre per a nens de 5 a 12 anys que ja siguin iniciats. S’ho passaran molt bé amb altres nens d’edats i nivells similars. La nostra escola proposa cursets de 5 dissabte o 5 diumenges que tenen una durada de 3 hores diàries.

Comença a esquiar amb Esportec a Port del Comte!

Inicia’t amb els cursets!